Anxietatea în cuplu – Psih. Andreea Mutu-Necula
Anxietatea în cuplu - Psih. Andreea Mutu-Necula
Anxietatea este o stare de frică cu privire la ceva ce s-ar putea întâmpla în viitor. Fiind orientată către viitor, aceasta apare în general recurent, la contactul cu orice lucru care ar putea semăna cu obiectul fricii.
Anxietatea se poate manifesta în legătură cu o mulțime de aspecte, de aceea poate impacta fiecare aspect al vieții noastre, inclusiv relațiile de cuplu. Anxietatea în cuplu se manifestă diferit: de la îngrijorări cu privire la viața de zi cu zi până la teama de respingere sau de încheiere a relației. Este un subiect complex, iar conștientizarea acestui aspect poate fi primul pas către soluții și îmbunătățirea relațiilor.
Ce pot să fac atunci când resimt anxietate?
Un prim aspect relevant este testarea realității. Ceea ce gândesc este în conformitate cu informațiile din realitate? Ce dovezi am pentru asta? Mintea noastră are adesea tendința de a aluneca în scenarii distorsionate și este responsabilitatea noastră de a prelua frâiele în fața gândurilor și a reacțiilor automate.
O altă armă împotriva anxietății este modularea reacției emoționale. Această strategie este folosită atunci când emoția deja ne-a invadat și ne dorim să îi diminuăm intensitatea. Exercițiile care ajută în acest sens sunt cele de respirație, mindfulness și ancorare în prezent (prin simpla observare și explorare a cadrului în care ne aflăm, prin cât mai multe simțuri: vizual, auditiv, olfactiv, tactil, gustativ).
De asemenea, în fața anxietății ne pot ajuta activitățile plăcute. Putem ieși la o plimbare sau ne putem uita la un film. Totuși, e important să nu uităm să aruncăm o privire asupra a ceea ce se întâmplă în interior. Evitarea manifestării emoțiilor pe termen lung afectează atât sănătatea psihologică, cât și pe cea fizică.
Pe termen lung, obiceiurile sănătoase previn stările intense de anxietate. Printre acestea se numără mișcarea fizică regulată, de intensitate moderată, alimentația echilibrată și expunerea la lumină naturală.
Specialiștii recomandă comunicarea acestor stări și exprimarea nevoilor personale. Înțelegerea reciprocă și sprijinul emoțional pot juca un rol crucial în depășirea acestor provocări. Dacă tu sau partenerul tău simțiți că anxietatea vă afectează relația, consultați un specialist în sănătate mintală pentru suport și îndrumare.
Dacă ți-a plăcut acest articol, s-ar putea să îți placă și următoarele:
Contactează-ne
Informații de contact
- str. Popa Stoica din Fărcaș, nr. 17, Sector 3, Bucureşti
- 0771 680 979
- Luni – Duminică: 09:00 – 21:00
- contact@resilientmind.ro