Zece sfaturi utile pentru părinți în susținerea unei relații de atașament sănătoasă cu proprii copii – Psih. Anca Dumitrașcu
Zece sfaturi utile pentru părinți în susținerea unei relații de atașament sănătoasă cu proprii copii - Psih. Anca Dumitrașcu
Cea mai complexă și greu de explicat relație este cea dintre părinți și copii datorită mecanismelor de atașament care se formează. Observăm că climatul familial are o mare importanță, de aceea este de dorit să existe relații calde, apropiate, cu interacțiuni diverse atât între părinți cât și copii.
Calitatea relațiilor familiale apare ca un factor important în evaluarea riscului suicidar, factor de protecție atunci când aceste relații sunt percepute ca fiind satisfăcătoare sau, dimpotrivă, de vulnerabilitate atunci când acestea sunt percepute drept negative.
Aspectul esențial pe care îl vizăm este atașamentul dintre copil și părinți care se formează prin răspunsurile pe care aceștia i le oferă copilului încă de la primele zile după naștere. Datorită faptului că noul născut este dependent de adult, acesta își va dezvolta un stil de atașament în funcție de răspunsurile emoționale pe care le primește de la mamă, acestea fiind reprezentative pentru modul în care se va raporta mai târziu la ceilalți. Baza dezvoltării unor relații sigure în perioada adultă se află în legăturile sigure din copilărie. Cu cât relațiile timpurii sunt bazate pe legături securizante, cu atât individul va putea să dezvolte, mai târziu structuri acționale și emoționale sănătoase.
Cercetările în domeniul atașamentului arată că dezvoltarea copilului este dependentă de capacitatea părinților de a stabili legături sănătoase în cadrul familiei, iar o atmosferă conflictuală nu face decât să inabiliteze încă o dată părinții în exercitarea rolurilor lor de protectori și îndrumători.
Tiparele de atașament se perpetuează, copilul își internalizează stilul de atașament al mamei și îl exprimă, la rândul lui, în relația cu ceilalți. În primii ani de viață, copilul își însușește modelul de lucru al mamei, iar pe parcurs, acesta își construiește un model de lucru al sinelui, pe baza interacțiunilor cu părinții săi. Acest model de lucru al sinelui este o reflectare a imaginii pe care părinții o au despre el și în funcție de acesta copilul își manifestă un anumit comportament față de părinți.
Relația pe care o formează copilul cu părinții săi este mai importantă pentru starea de bine a individului decât orice altă relație ulterioară, prin faptul că determină protecție, iubire, securitate și se răspândește astfel asupra întregii funcționări fizice și psihice a copilului fiind considerată un prototip pentru toate celelalte relații apropiate pe care le va forma individul, chiar și în perioada adultă.
Zece sfaturi utile pentru părinți în susținerea unei relații de atașament sănătoasă
#1: Ascultați! Ascultă-ți copilul și nu reacționa impulsiv. Ia o pauză atunci când simți că lucrurile nu se petrec așa cum credeai, revino în discuția cu el și încearcă să creezi o relație sinceră, autentică și de încredere. Copiii și adolescenții ascund adevărul de părinți din frica reacției părintelui și consecințelor asupra propriului comportament.
#2: Acceptă-l și încearcă să-l ajuți. Spune-i că ești acolo să-l susții atunci când greșește. Nu-l blama sau jigni, ci iubește-l și fii cu el în acest proces.
#3: Caută ajutorul unui specialist. Poți apela la un psiholog clinician, psihoterapeut, psiholog educațional sau medic în momentele în care simți că nu mai ai răspunsuri. O echipă multidisciplinară ajută.
#4: Monitorizează prin ce trece copilul tău, fii atent la reacțiile lui comportamentale și la cele somatice.
#5: Petrece timpul liber cu el, ieșiți la film, la o terasă, la absolut orice activitate care îi aduce plăcere.
#6: Înțelege limitele copilului tău și respectă-le. Nu fii intruziv și nu îl hiperproteja, încurajează-l să își creeze independența protejându-l de pericole și susținându-l.
#7: Încearcă să elimini din mediul familial orice element care are efecte negative asupra stării de bine a copilului și adolescentului tău. Vorbește cu el despre ce-l deranjează și încurajează-l, împreună puteți să schimbați aspectele care nu funcționează în relația voastră.
#8: Păstrează un echilibru între rolul de părinte și implicarea în mediul educațional al copilului. Sprijină-l în procesul său educațional, însă nu uita de aspectele relaționale dintre voi. Găsește motivația intrinsecă a copilului, nu poți face din motivația ta, motivația lui.
#9: Pentru a evita angajarea în comportamentele riscante pe care copiii le pot avea, vorbește deschis cu copilul tău despre efectele diferitelor acțiuni.
#10: Nu reacționa la manifestările emoționale impulsive care sunt specifice preadolescenților și adolescenților. Înțelege faptul că autocontrolul copilului tău este scăzut și nu înțelege repercusiunile faptelor sale. Dă-i spațiu să se liniștească și asigurați-l de suport și acceptare.
Dacă ți-a plăcut acest articol, s-ar putea să îți placă și următoarele:
Contactează-ne
Informații de contact
- str. Popa Stoica din Fărcaș, nr. 17, Sector 3, Bucureşti
- 0771 680 979
- Luni – Duminică: 09:00 – 21:00
- contact@resilientmind.ro