Puterea recunoștinței – Psih. Bogdan Nedelescu
Puterea recunoștinței - Psih. Bogdan Nedelescu
O dată cu creșterea influenței psihologiei pozitive în domeniul sănătății mintale, psihologii au început să își îndrepte tot mai des atenția asupra recunoștinței: ce este recunoștința, care sunt efectele ei (pozitive sau negative), și cum putem să o folosim pentru a ne crește calitatea vieții.
Conform lui Robert Emmons și Michael McCullough, recunoștința a fost definită în diverse moduri: ea poate fi o emoție, o atitudine, o valoare personală, un obicei, o trăsătură de personalitate sau un mecanism de coping. Astfel, o persoană poate simți recunoștință, poate privi viața cu recunoștință, se poate ghida în acțiunile zilnice având recunoștința ca și scop, poate realiza diverse practici pentru a accentua recunoștința, sau poate apela la ea în momentele dificile.
De cele mai multe ori, recunoștința este pentru o altă persoană sau pentru o relație personală, dar ea poate apărea și pentru animale, obiecte sau divinitate. Astfel, recunoștința implică pe de o parte recunoașterea rezultatelor pozitive, dar și faptul că sursele acelor rezultate sunt externe și benefice nouă.
Tot mai multe studii au fost realizate în ultimii ani pentru a se descoperi posibilele efecte pozitive ale recunoștinței. Astfel, datele din literatura de specialitate indică faptul că recunoștința poate contribui la:
- afectivitatea pozitivă,
- stimă de sine,
- satisfacția în viață,
- calitatea crescută a relațiilor interpersonale,
- creșterea stării de bine,
- scăderea nivelului stresului și al depresiei,
- rezultate mai bune în domeniul organizațional,
- satisfacția la locul de muncă,
- reducerea burnout-ului.
Trebuie menționat faptul că recunoștința nu implică ignorarea sau diminuarea aspectelor negative, ci observarea și focusarea pe ce este cu adevărat pozitiv.
Printre modalitățile cercetate care au dus la o creștere a recunoștinței, pot fi menționate:
- jurnalul recunoștinței (scrierea zilnică sau săptămânală a lucrurilor pentru care suntem recunoscători),
- scrierea unei scrisori prin care să ne arătăm recunoștința pentru o persoană (această practică putând fi dusă și mai departe printr-o vizită făcută acelei persoane și citirea scrisorii împreună cu ea),
- meditația, în care focusul atenției este îndreptat înspre oamenii sau lucrurile pentru care suntem recunoscători.
Având în vedere multiplele beneficii ale recunoștinței, ai putea numi 3 motive pentru care să arați recunoștință?
Surse bibliografice:
Emmons, R. A., & McCullough, M. E. (2003). Counting blessings versus burdens: An experimental investigation of gratitude and subjective well-being in daily life. Journal of Personality and Social Psychology, 84(2), 377–389. https://doi.org/10.1037/0022-3514.84.2.377
Rusk, R.D., Vella-Brodrick, D.A. & Waters, L. Gratitude or Gratefulness? A Conceptual Review and Proposal of the System of Appreciative Functioning. J Happiness Stud 17, 2191–2212 (2016). https://doi.org/10.1007/s10902-015-9675-z
Dacă ți-a plăcut acest articol, s-ar putea să îți placă și următoarele:
Contactează-ne
Informații de contact
- str. Popa Stoica din Fărcaș, nr. 17, Sector 3, Bucureşti
- 0771 680 979
- Luni – Duminică: 09:00 – 21:00
- contact@resilientmind.ro