Tipuri de stres – Psih. Andrei Dumitrache

Tipuri de stres - Psih. Andrei Dumitrache

Astăzi, stresul este văzut ca fiind unul dintre cei mai mari dușmani ai noștri, însă acesta are două subtipuri importante ce merită discutate: stresul cronic și cel acut.

Stresul, indiferent de tipul său, este definit ca reacție a organismului la orice factor ce pare a avea potențialul de a afecta echilibrul psihologic sau fiziologic. Așadar el se va activa și când viața îți este pusă în pericol, dar și când urmează o schimbare mare în viața ta, întrucât, pentru psihicul tău, ideea de  echilibru înseamnă mai mult familiaritate, decât stare de bine, propriu-zisă.

Cu alte cuvinte, stresul este atât răspunsul la deadline-ul dat de șeful tău, reacția corpului când percepe că va fi lovit de o mașină, cât și emoțiile plăcute și motivante din timpul creării unui obiect/moment artistic, legat de hobby-ul tău, unui proiect care te entuziasmează sau pregătirea nunții cu persoana iubită.

Deci simțim stres și când evenimentul este perceput ca fiind pozitiv? Ei bine, da, iar asta este arma noastră care ne ajută să obținem rezultate mari, satisfacție pe diferite planuri și să evoluăm. Cum facem diferența dintre stresul rău și cel bun?

Stresul cronic este acela care, indiferent de intensitate, ne provoacă organismul pe o perioadă lungă de timp, fără un moment clar pe care să îl percepem ca fiind un punct de încheiere al stresului sau cu un moment de acest tip suficient de îndepărtat, încât efortul să depășească posibilitatea corpului și a psihicului de mobilizare

Stresul acut, arma noastră secretă, este scurt, motivant și mobilizator de resurse. Acesta are o finalitate mai clară, un scop și componenta motivațională implicată.

Cum pot să mă feresc de stresul cronic?

  • Ia-ți pauzele de care ai nevoie.
  • Impune limite sănătoase, atunci când simți că ai nevoie.
  • Asculta-ți corpul și mintea. Și fă asta sincer și cu gandul la tine și la cum te simți tu cu adevărat.

Cum combați stresul cronic?

Simți o stare de stres care nu este productivă? Fugi! Nu de stare, fugi cu adevărat, aleargă tare. Sari, pune corpul în mișcare alertă. Vezi tu, strămoșii noștri nu aveau șefi la corporație, dar aveau lei și tigri care îi fugăreau, iar stresul că vei muri mâncat de leu nu e ușor. Ce a învățat corpul nostru din asta este că dacă se mișcă alert, pericolul dispare, iar el se poate liniști. Astăzi, șeful te poate “alerga” pe o durată mai mare decât o făcea leul, iar asta va duce la stres cronic. Așa că ieși și aleargă ca și când ai avea un leu în spate.

Ieși la soare dimineața și seara. Și oricând ai ocazia între aceste două momente. Diferențele de intensitate ale luminii solare anunță corpul când este dimineață, și când este seară. Corpul va mări nivelul hormonilor de stres dimineața, iar asta este foarte benefic, întrucât cu cât e mai mare nivelul de stres dimineața, cu atât el va fi mai mic seara. Lumina apusului îi va spune corpului tău că urmează să te culci, deci ar fi bine să te liniștești.

Cum să maximizezi stresul acut, util?

  • Implică-te în activități ce îți provoacă plăcere și te motivează.
  • Planifică-ți acțiunile și încearcă să afli când se vor termina.
  • Setează-ți obiective, nu sarcini. Unele lucruri chiar țin de cum numim provocările vieții.

Dacă ți-a plăcut acest articol, s-ar putea să îți placă și următoarele:

Contactează-ne

Echipa Resilient Mind îți stă la dispoziție pentru curiozitățile și întrebările tale. Suntem bucuroși să te ajutăm și să-ți oferim suportul necesar.

Informații de contact

Nu ezita să ne contactezi pentru orice informație sau clarificare ai nevoie. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu tine!